Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye sağladığı mali yardım için Nisan 2016'da yenilenen Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı (ÇİSOP) Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı II (IPA) II. Dönemi kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Genel Müdürlüğümüzce yürütülen "Türkiye'deki Karasal Ortamda ve İç Sularda İstilacı Yabancı Türlerin Oluşturduğu Tehditlerin Değerlendirilmesi Projesi" 9 Kasım 2017 tarihinde Avrupa Komisyonuna sunulmuş, AB Komisyonu tarafından 17 Ocak 2018 tarihinde kabul edilmiş ve 26 Eylül 2019 tarihinde Projenin sözleşmesi imzalanarak Proje resmi olarak başlamıştır.
Proje, 1143/2014 sayılı AB Tüzüğü uyarınca, karasal alanlarda ve iç sularda İstilacı Yabancı Türlerin (İYT) kontrol altına alınmasını amaçlamaktadır. Bu projeyle, karasal ekosistemlerdeki ve iç su ekosistemlerindeki yerli türlere, tabiata, ekonomiye ve insan sağlığına zarar veren İYT’lerin belirlenmesi, girişlerinin engellenmesi, kontrol edilmesi, olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ve bu türlerin yönetilmesi hedeflenmektedir.
Proje kapsamında, taslak bir yönetmeliğin hazırlanması ve sektörler arası bir danışma kurulunun oluşturulması da dâhil olmak üzere, İYT’lerin Türkiye’nin karasal alanlarında ve iç sularında kontrolüne ilişkin ulusal yasal yapısının analizini ve geliştirilmesini destekleyen teknik yardım ve kapasite geliştirme faaliyetleri yürütülecektir. Bu amaca yönelik olarak, ilgili paydaşların katılımıyla mevcut uygulamaların tespit edilmesi, yasal boşlukların tanımlanması ve ihtiyaçların belirlenmesine yönelik görüşlerinin alınması amacıyla anket çalışması gerçekleştirilmektedir.
Anketin hedef kitlesi, ilgili kamu kurumları, araştırma kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileridir. Söz konusu ankete katılım ve desteğiniz İYT’lere yönelik ulusal mevzuat ve strateji hazırlığı ve projenin genel sonuçları açısından önem arz etmektedir.
Anket 7 sorudan oluşmaktadır. Soruların yanıtlanması yaklaşık 10 dakikanızı alacaktır.
*Proje kapsamında anketi dolduranların kişisel/kurumsal bilgileri paylaşılmayacaktır.
Anketimize ayıracağınız zaman ve tüm sorulara eksiksiz vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ederiz.
Sorularınız için:
Dursun BAŞ, TERIAS Proje Ekibi, Tel: (0) 530 406 87 45 e-posta: dursunbas@gmail.com
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, e-posta: terias@tarimorman.gov.tr