Creiem que ha arribat el moment de dir prou i de fer un reset profund com no s’ha fet mai abans. Necessitem un nou encaix de les nostres comarques amb la resta del país. Un nou pacte de reconeixement. Un nou pacte per a Lleida i el Pirineu on la competitivitat en sigui l'eix vertebrador. Necessitem co-decidir i ser co-sobirans de les decisions que afecten de manera essencial la nostra manera de viure. És temps de començar una nova etapa que reconegui d'igual a igual les nostres comarques amb la resta del país. Un país que no construeix afectes amb les seves parts constitutives és un país sense futur. És per això que defensem oberta i desacomplexadament un Nou Estatus econòmic, social, territorial, cultural i polític per a les comarques de Lleida i el Pirineu i l'Aran.
Aquest nou estatus econòmic, social, territorial i polític es tradueix en els següents compromisos:
1. Assegurar les inversions –i un calendari d’execució- de les infraestructures que necessitem i revertir l'abandonament de les darreres dècades; culminar les infraestructures pendents, accelerar les infraestructures digitals i projectar les infraestructures per als propers 50 anys.
2. Reconèixer la pagesia com a element estratègic i essencial del nostre mapa alimentari, de benestar i salut. La producció agrària mereix especial protecció i reconeixement per la qualitat de salut i benestar que tenim. Això vol dir acabar amb la competència normativa desigual; assegurar preus dignes per als productors; reconèixer legalment la figura de la dona pagesa, incentivar i assegurar el relleu generacional de les explotacions i la incorporació de les noves generacions; resoldre el conflicte dels purins -recerca, ciència i inversions-; facilitar la transició a una producció ecològica, més sostenible i més ètica amb l'entorn, amb els recursos naturals i el medi ambient.
Al mateix temps cal afrontar el repte competitiu estratègic perquè les terres de Lleida, el Pirineu i l'Aran esdevinguin el HUB AGRODIGITAL de Catalunya i del sud d’Europa: recerca, coneixement, fabricació, noves tecnologies, patents, lloc de referència per posar en entorns reals un posicionament de ‘marca’ ambiciós i referent que miri de tu a tu qualsevol territori del món.
3. Reconèixer el sector dels autònoms, pimes, empresa familiar i cooperatives -especialment de les autònomes i petites i mitjanes empresàries- com l’eix vertebrador del nostre estat del benestar; avançar cap a un nou sitema tributari basat en la confiança amb els autònoms -no en l’actual desconfiança-; en la tributació en funció dels ingressos; els incentius per a la incorporació de noves generacions, especialment de les dones; defensa de la viabilitat econòmica i industrial de les comarques menys competitives, més despoblades i amb més risc de quedar desconnectades; i avançar cap a un tractament fiscal asimètric als sectors estratètics i a les zones més despoblades i allunyades.
4. Modificar i si cal abolir les lleis urbanístiques que condemnen a mort els projectes agraris, ramaders, de micro-autònoms i petites empreses de les nostres comarques i municipis; afavorir un pla de rehabilitació i reconstrucció sense precedents d’habitatge integral als nostres municipis i un pla de rescat efectiu dels pobles per guanyar definitivament el despoblament.
5. Lluita contra la crisi climàtica i una protecció especial dels espais i la vida natural; una nova gestió forestal que, amb l'agricultura i una nova indústria de la fusta, protegeixi els nostres boscos davant els incendis de nova generació; i un pla pioner de generació d'energia neta, ètica i sostenible, que ens situï com la referència sostenible del sud de la UE; reconèixer el valor ecosistèmic que els paisatges, els boscos, els rius, els embassaments, les muntanyes, la vida natural, l’aigua, l’electricitat que generen els nostres municipis i comarques aporten al conjunt del país. Acabar amb una concepció privativa i prohibicionista del medi natural.
6. Repensar la manera com tenim cura de la nostra gent gran. Especialment en aquells municipis i comarques que pateixen despoblament. El model de residències de gent gran necessita repensar-se per adaptar-se a les situació d’emergència presents i futures. La manera com tractem la nostra gent gran parla de la humanitat de la nostra societat. Ho podem fer millor.
7. Defensar, tenir cura i donar un nou impuls a les escoles i llars d’infants rurals. L’educació rural és un tresor a protegir, defensar i potenciar. L’educació de les nostres filles i fills en entorns rurals i naturals assegura una qualitat educativa, cultural i de respecte per l’entorn natural i la sostenibilitat sense precedents. És un dels grans actius a salvaguardar. Generacions que estimen el seu entorn, en tenen cura i el protegeixen és garantia d’èxit. Defensar el model d'escola catalana, pública i concertada, com a pilar essencial de la formació i la protecció de la immersió lingüística.
8. Acabar amb el dèficit assistencial sanitari i assegurar la inversió en infraestructures i en atenció sanitària que pateixen les regions sanitàries de les nostres comarques. Reconèixer l’assistència que prestem i volem seguir prestant als territoris veïns, així com també l’obligació de sostenir financeramet aquesta atenció.
9. Activar un pla de retorn i recuperació de gent jove i del talent que ha marxat dels nostres pobles i comarques per anar a estudiar i treballar arreu del país, amb especial atenció a la figura de les dones joves. Assegurar-ne les oportunitats, l’educació i la formació de qualitat; una universitat que s’està replantejant presencialitat i territorialitat –la UdL- amb presència a totes les comarques; assegurar l’establiment i l’autonomia vital i professional d’iniciatives empresarials.
10. Pla de rescat del tercer sector, les entitats i associacions que acompanyen les famílies que més ho necessiten i que han vist com el finançament assistencial dels governs s'ha fet cada cop més fràgil. Lleida i el Pirineu han de ser exemplars i no deixar ningú endarrere: pobresa, exclusió i discapacitat.
11. Pla especial d'accès a la cultura i a la participació en les expressions i manifestacions culturals, amb independència d'on es visqui: a ciutat o a poble, aprop de la capital o enmig de les muntanyes. Estem parlant d'un dret inalienable i garantia de socialització cívica; de democratització i culturització reflexives, alhora que educa en l'esperit crític i construeix un teixit social millor, més ric en valors, més humà i més viu. A les nostres comarques el patrimoni cultural i el talent creatiu son motor de dinamització econòmic i desenvolupament social.
Per això demanem als nostres representant polítics de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14 de febrer de 2021:
1. Que les diputades i diputats de les comarques de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran han d’exercir una estricta obediència territorial que superi la dels partits polítics.
2. Que en el camí a la investidura de la 132a presidència de la Generalitat i la conformació d'un nou Govern, hi hagi influència, mirada i sensibilitat lleidatana i pirinenca.
3. Que s’obri pas una nova cultura de governança que desplegui i tingui una orientació i un hortizó de respecte territorial, de construcció de ponts i de trobar un nou encaix intern que reconegui d'igual a igual les nostres comarques amb al resta del país.
4. Que es garanteixi el lideratge municipal en les grans decisions de país.
5. Que les i els electes retin comptes a les comarques i municipis de les seves decisions i votacions al Parlament de Catalunya.
La manera com volem viure i com sentim no la dictaran uns despatxos allunyats del nostre paisatge i la nostra geografia humana, emocional i afectiva. Les nostres comarques són protagonistes de la vida post-Covid. També volen ser-ho de la nova etapa política que començarem i del nou país que somiem. Volem co-decidir, co-gestionar i co-governar les decisions, les oportunitats i els reptes i l'hortizó de futur de les nostres terres.
Volem unes comarques on tothom pugui treure les seves màximes capacitats, amb la mirada posada en el bé comú, que no deixi ningú endarrere, ja sigui persona, famílies, municipis o comarques. Som la referència de qualitat de vida del sud de la UE. Som vida.
Volem superar la queixa amb aquest hortizó d'autoestima, confiança i esperança. Treballem amb la mirada posada en el #defensemlonostre, en donar respostes útils al present i perquè les noves generacions ho tinguin més fàcil vivint i podent desenvolupar els seus projectes vitals i de felicitat, als seus municipis i comarques, que volem més dignes i amb més oportunitats.
A tot això ens comprometem i animem a alcaldesses, alcaldes, electes, societat civil i ciutadania a ajudar-nos a fer arribar la veu de les nostres comarques més lluny. Us convidem a sotasignar aquest manifest i compartir-lo amb les persones que us estimeu.
Gràcies per sumar-te al #defensemlonostre!
Lleida, Desembre de 2020.
Signatura: