Language
  • Nederlands
  • Aanmeldingsformulier Wonen

    CAW Boom Mechelen Lier - 015 695 695 - woonbegeleiding@cawboommechelenlier.be
  • Via dit aanmeldingsformulier kan u een persoon aanmelden voor het aanbod Wonen van het CAW Boom Mechelen Lier voor de modules:

    • woonbegeleiding en woonbegeleiding met verblijf.

     

    • Is er nood aan een dringende opvang (cliënt staat nú op straat) of een bed-bad-broodformule zonder intensief begeleidingstraject -> nachtopvang.cawbml.be
      (aanmeldingen zijn enkel mogelijk  via de 18 lokale OCMW of SH van de zorgregio Boom-Mechelen-Lier)

     

    Aanbod:

    Het aanbod Woonbegeleiding richt zich specifiek naar burgers uit de zorgregio die momenteel ergens wonen, maar mogelijk dak- en thuisloos dreigen te worden.
    Deze burgers beschikken over een woning/appartement/studio en er is een nood aan intensieve woonbegeleiding of preventieve woonbegeleiding gericht naar het behoud van de huisvesting, en het vermijden van uithuiszetting. (aanmeldingen zijn mogelijk via verschillende partners uit de zorgregio)

    Het aanbod Woonbegeleiding met verblijf richt zich naar dak- en thuislozen in de zorgregio. Deze doelgroep heeft een nood aan woongerichte opvang en er wordt ingezet, via begeleiding, op duurzame huisvesting.(aanmeldingen zijn enkel mogelijk via de 18 lokale OCMW of SH van de zorgregio Boom-Mechelen-Lier)

     

    Procedure:

    We vragen om onderstaand formulier zo uitgebreid mogelijk en in overleg met uw cliënt in te vullen. Bij een duidelijke situatieschets en vraagverheldering is een juiste verwijzing naar het aanbod mogelijk. Indien nodig, wordt er bij u als aanmelder bijkomende informatie opgevraagd. We willen de weg voor cliënten zo kort mogelijk houden.

    Binnen de 2 werkdagen nemen we contact op met de aanmelder.

    Indien de aanmelding wordt weerhouden (zie specifieke informatie per module).

    • Indien een begeleiding kan starten, plannen we een eerste kennismakingsgesprek (huisbezoek) om samen met de cliënt de situatie en hulpvraag te verkennen. Na overleg binnen het team wordt u op de hoogte gebracht van de ontvankelijkheid en mogelijke start van de begeleiding.

     

    • Indien een begeleiding nog niet kan starten, wordt uw aanmelding op een actieve lijst gezet, waarbij we verwachten dat u een actief contact onderhoudt met de cliënt, de hulpvraag nog steeds aanwezig/actueel is én de cliënt beschikbaar/bereikbaar is (bv. geen gevangenis, psychiatrische opname e.d.). Indien er iets wijzigt aan deze voorwaarden vragen we om ons hiervan op de hoogte te houden.

    De opvolging en actualisering van de aanmeldingen wordt periodiek opgenomen met de partners binnen de ketenaanpak dak- en thuisloosheid.

    Indien de aanmelding niet wordt weerhouden bekijken we de mogelijkheden tot interne doorverwijzing of verwijzing naar een geschikter extern aanbod.

    Vragen:

    Heeft u specifieke vragen over het aanbod, de voorwaarden of nood aan consult rond uw cliënt? Dan kan u terecht op de telefonische permanentie van Woonbegeleiding op 015/ 695 695, dit elke donderdagvoormiddag tussen 9-12u.

  • Woonbegeleiding

    Intensieve woonbegeleiding:

    Meerderjarigen (huurders of eigenaars) die zelfstandig wonen (alleen of in gezinsverband) of de stap zetten om zelfstandig te gaan wonen en woonproblemen ervaren. De persoon moet in de mogelijkheid zijn om eigen (woon)vaardigheden te verwerven. Er wordt gewerkt aan de woonsituatie met de focus op het zelfstandig kunnen (blijven) wonen. 

    Preventieve woonbegeleiding:

    Huurders en verhuurders op private en sociale huisvestingsmarkt met de focus op de pré-gerechtelijke fase van een uithuiszettingsproces. Het doel is het vermijden van een uithuiszetting, stabiliseren van de woonsituatie en het installeren van verdere hulpverlening. 

    Enkele aandachtspunten

    • Bij de aanmelding wordt verwacht in te schatten of er een psychische- of verslavingsproblematiek aanwezig is en of deze problematiek een individuele begeleiding in de weg staat.
    • Om de begeleiding en de situatie op te volgen vindt er regelmatig overleg plaats tussen cliënt, CAW en de aanmelder.

    Een begeleiding wordt opgestart in overleg en na eerste verkennende gesprekken tussen cliënt, aanmelder/huisvester en het CAW.

  • Woonbegeleiding MET Verblijf

    Wollemarkt

    Opvangtraject voor dak- en thuislozen uit de regio die nood hebben aan en gemotiveerd zijn voor een intensief en krachtig opvangtraject met beperkte tot geen woonvaardigheden. Er is de mogelijkheid tot opname van dak- en thuislozen met beheersbare psychosociale noden, middelenaanhankelijkheid of psychiatrische problematiek.

    Studiosysteem voor individuen, koppels of gezinscasussen met een verblijfsmogelijkheid van 1 tot 6 maanden.

    Stassaertstraat: 

    Opvangtraject voor dak- en thuislozen uit de regio met voldoende woonvaardigheden om zelfstandig te verblijven in studio-opvang en bereid zijn om samen te wonen met een groep van mensen.

    Groepswonen voor individuen met een langere verblijfsmogelijkheid tot 12 maanden.

    Enkele aandachtspunten

    • Bij de aanmelding wordt verwacht in te schatten of er een psychische- of verslavingsproblematiek aanwezig is en of deze problematiek een verblijf binnen een residentiële setting in de weg staat.
    • Om het verblijf en de situatie op te volgen vindt er regelmatig overleg plaats tussen cliënt, CAW en OCMW / Sociaal Huis.
    • Er zijn regels en afspraken betreft het verblijf, de begeleiding en het samenleven in een residentiële setting. Cliënten moeten bereid zijn zich hier aan te houden.


    In beide settings is een nadruk op een integrale, persoonsgerichte maar vooral krachtgerichte zorg en ondersteuning op alle levensdomeinen. De cliënt wordt ondersteund om een duurzaam woonperspectief te realiseren.  

    De toewijzing naar één van deze settings gebeurt op basis van een uitgebreid intakegesprek.

     

  • Informatie Aanmelder

    Gegevens aanmelder
  • Informatie Cliënt

    Praktische Gegevens Cliënt
  •  - -
    Pick a Date
  • Bijkomende informatie

    Informatie betreft cliëntsituatie
  • Wat is de huidige situatie van de cliënt?


    1. Cliënst slaapt op straat

    2. Cliënt maakt gebruik van noodopvang (nachtopvang, hotel, ..)

    3. Cliënt verblijft in een residentiële opvang (vluchthuis, ..)

    4. Cliënt verblijft in een instelling (gevangenis, psychiatrische instelling, ..)

    5. Cliënt verblijft in zijn/haar netwerk (familie, vrienden, ..)

    6. Cliënt verblijft in een niet-conventionele woning (camping, ..)

  • Beoordeel de huidige woonsituatie van de cliënt? Welke omschrijving is het meest van toepassing op de situatie?


    1. Er zijn problemen met onderhoud van de woonst (hygiëne, leefruimte, ..)

    2. Er is bezorgdheid over de algemene wooncultuur (hoarding, ..)

    3. Er wordt een overlast ervaren (buren, ..)

    4. Er is een melding tot uithuiszetting (huurachterstal, pre-gerechterlijk..)

    5. Er is een vordering tot uithuiszetting (gerechterlijke procedure ..)

  •  
  • Should be Empty: