SIMULARE EXAMEN MCE - Microsoft Certified Educator
1. Criteriul „Colaborarea”
Școala dumneavoastră este un mediu de învățare în care fiecărui elev îi este alocat câte un dispozitiv cu care se poate conecta la internet. Dumneavoastră folosiți sistemul de gestiune al învățării, utilizat de către școală, pentru a posta resurse necesare activităților de învățare, teste și sarcini de lucru. Elevii trimit sarcinile de lucru rezolvate, în vederea notării, participă la discuții și dau teste prin intermediul aceluiași sistem de gestiune al învățării. Care dintre următoarele activități de învățare conține caracteristici ale colaborării conform criteriului PIS21 „Colaborarea”? Alegeți două.
*
Elevii răspund individual la subiectele de discuție postate online de către profesor
Elevii răspund la postările colegilor de clasă utilizând un forum de discuții online
Elevii trebuie să redacteze o scurtă compunere pe o temă primită de la profesor iar apoi lucrează în perechi pentru a-și corecta reciproc lucrările.
Lucrând în perechi, elevii scriu și ilustrează o scurtă poveste pe un subiect la alegere. Elevii aleg instrumentele și resursele necesare desfășurării acestei activități iar după finalizarea ei, vor trimite lucrarea rezultată profesorului pentru evaluare.
La ora de Geografie, elevii primesc sarcina de a crea o broșură digitală despre circuitul apei în natură. Care dintre următoarele activități de învățare conține caracteristici ale colaborării conform criteriului PIS21 „Colaborarea”? Alegeți două.
*
Încărcați toate proiectele pe un stick USB pe care elevii îl vor folosi pentru a-și vizualiza proiectele într-un laborator de informatică.
Încărcați proiectele într-un folder comun conectat la rețeaua școlii și oferiți elevilor acces la folderul comun.
Fiecare elev va crea o broșură digitală iar apoi lucrează în perechi pentru a-și corecta reciproc lucrările.
Lucrând în perechi, elevii creează o broșură digitală. Elevii aleg instrumentele și resursele necesare desfășurării acestei activități iar la final o vor trimite profesorului pentru evaluare.
Alegeți două activități de învățare care ilustrează munca interdependentă așa cum este definită în criteriul PIS21 „Colaborarea”.
*
La ora de literatură elevii lucrează în perechi pentru a scrie o scurtă piesă de teatru cu două personaje. Elevii trebuie să decidă subiectul, scenariul și personajele. Expozițiunea și dialogul piesei sunt scrise în Microsoft OneNote. Fiecare elev va crea portretul unuia dintre personaje. Versiunea prescurtată a piesei va fi interpretată în fața clasei.
La ora de Educație fizică elevii sunt împărțiți în echipe care concurează într-o competiție de fotbal. Informațiile despre fazele eliminatorii ale competiției sunt notate în Microsoft OneNote și sunt actualizate pe parcursul desfășurării competiției. Echipele își aleg căpitanul, decid pozițiile din teren ale fiecărui jucător și rezervele. Toți elevii trebuie să participe.
La ora de Design Publicitar, elevii sunt împărțiți în echipe de câte patru și primesc sarcina de a analiza design-ul unor reclame online. Fiecare elev analizează cinci reclame, o selectează pe cea cu cel mai reușit design și scrie o scurtă recenzie. Fiecare elev își postează recenzia pe un blog de grup care este partajat cu profesorul.
Care dintre următoarele activități de învățare contribuie la îndeplinirea nivelului 5 de calitate al criteriului PIS21 „Colaborarea”? Alegeți două.
*
La începutul activității, elevii sunt grupați în echipe de câte trei elevi. Fiecare echipă are sarcina de a alege un ecosistem pe care să îl cerceteze și să formuleze un eseu pe baza informațiilor acumulate. Elevii trebuie să distribuie în cadrul fiecărei echipe responsabilitățile și timpul necesar pentru realizarea acestora.
Elevii vor nota întrebări pe care să le adreseze unui profesor de biologie și vor colabora pe baza notițelor obținute într-un spațiu virtual de muncă. Contribuția elevilor va fi urmărită de către profesor.
Elevii lucrează în grupuri mici și decid împreună care va fi tema proiectului lor pentru ora de biologie. Elevii realizează o prezentare PowerPoint la care fiecare dintre membrii grupului contribuie cu două diapozitive pe care le vor și comenta în momentul în care prezentarea proiectului va avea loc în fața clasei.
Încurajați fiecare elev să înregistreze convorbirea cu profesorul de biologie folosind o cameră video și să creeze un comentariu narativ care să însoțească înregistrarea video. Fiecare înregistrare va fi postată pe un website pentru a fi împărtășit cu clasa.
Atribuiți fiecărui elev sarcina să creeze o broșură digitală despre un ecosistem la alegere pentru a fi împărtășită cu clasa.
În cadrul orei de istorie, elevii primesc sarcina de a crea o prezentare PowerPoint despre cele mai importante evenimente ale perioadei interbelice din punct de vedere cultural. Care dintre următoarele afirmații de mai jos reprezintă cea mai bună abordare de facilitare a colaborării dintre elevi conform criteriului PIS21 „Colaborarea”?
*
Încărcați toate prezentările pe un stick USB pentru ca elevii să le vizualizeze într-un laborator de informatică.
Încărcați prezentările într-un folder comun și oferiți elevilor acces.
Elevii își vor prezenta lucrările finale în fața clasei iar apoi vor lucra în perechi pentru a-și oferi feedback reciproc.
Postați fiecare prezentare pe site-ul școlii și invitați fiecare elev să le vizualizeze.
La ora de Geografie, elevii studiază fenomenele provocate de către schimbările de mediu. Doriți să gestionați această activitate de învățare pentru a facilitata colaborarea conform criteriului PIS21 „Colaborarea”.Care dintre următoarele activități de învățare facilitează colaborarea conform criteriului PIS21 „Colaborarea”?
*
Asigurați accesul elevilor într-un laborator de informatică înainte și după școală pentru a efectua cercetări privind subiectul primit.
Postați informații importante despre schimbările de mediu pe Wikipedia și oferiți elevilor acces la acestea.
Împărțiți pe echipe elevii vor documenta și prezenta apoi în fața clasei câte un efect negativ al schimbărilor de mediu ce poate fi observat în țara noastră.
2. Criteriul „Abilitățile de comunicare”
La nivelul școlii se organizează o competiție în cadrul săptămânii de știință adresată elevilor cu vârsta cuprinsă între 11-12 ani unde fiecare elev are la dispoziție două săptămâni pentru a crea un experiment științific. Regulile spun că elevii trebuie să includă următoarele informații: Ipoteza experimentului; Explicarea în detaliu a procesului; Rezultate și concluzii. Cum poate fi modificată această activitate de învățare pentru a corespunde nivelului 4 de calitate al criteriului PIS21 „Abilitățile de comunicare”?
*
Includerea de citate profesionale din studii de cercetare.
Adăugarea unei propoziții care conține motivul alegerii temei.
Includerea unui mod de prezentare tip Kiosk în PowerPoint în care să fie prezentat rezumatul experimentului.
Elevii se pregătesc să înceapă un proiect de cercetare online. Doriți ca aceștia să învețe cum să recunoască dezinformarea în mediul online. Obiectivul de învățare este proiectat să ajute elevii să își formeze abilități de gândire critică necesare pentru a evalua acuratețea și obiectivitatea informațiilor online. Trebuie să îi învățați pe elevii dvs. SĂ FACĂ LEGĂTURA DINTRE NUMĂRUL DISTRIBUIRILOR UNUI ARTICOL ONLINE ȘI ACURATEȚEA ACESTUIA. Evaluați textul cu majuscule din enunțul anterior. Dacă acesta face ca enunțul să fie corect, selectați opțiunea „Nu este necesară nicio modificare”. În caz contrar, selectați unul dintre textele cu care trebuie înlocuită partea cu majuscule din enunțul de mai sus astfel încât acesta să devină corect.
*
Nu este necesară nicio modificare.
verifice informațiile examinând postările de pe site-urile de social media.
considere programele de filtrare ca fiind o soluție completă pentru prevenirea accesării conținutului controversat.
pună întrebări critice cu privire la informațiile găsite online.
La ora de Biologie, elevii trebuie să creeze un proiect despre o plantă la alegere și să explice etapele de creștere a acesteia. În cadrul proiectului, elevii trebuie să: să obțină informații despre planta aleasă; să creeze o prezentare digitală cu imagini ale plantei în fiecare stagiu de creștere; să prezinte informațiile în fața clasei pentru a primi feedback din partea colegilor de clasă. Care dintre următoarele afirmații îndeplinește caracteristicile criteriului PIS21 „Abilitățile de comunicare”? Alegeți trei.
*
Elevii produc comunicare multimodală.
Elevii explică o teorie cu exemple.
Elevii includ în prezentare argumente justificative.
Elevii creează prezentare pentru un anumit public țintă.
La ora de Limba Română un elev imigrant deși înțelege parțial limba română are încă probleme cu cititul. Care dintre următoarele caracteristici ale Microsoft OneNote de mai jos, va ajuta elevul să își dezvolte abilitățile de a citi fluent și a înțelege texte în limba română?
*
Class Notebook
Immersive Reader
Setări de limbă
Bara de căutare
La ora de Educație Plastică, elevii își rafinează abilitățile de desenare pregătind câte o lucrare ce va fi prezentată la expoziția anuală de artă a comunității. Trebuie să modificați activitatea de învățare astfel încât să corespundă nivelului 4 de calitate al criteriul PIS21 „Abilitățile de comunicare”. Care dintre următoarele activități de învățare modificate corespunde nivelului 4 de calitate al criteriului PIS21 „Abilitățile de comunicare”. Alegeți două.
*
Elevii își fotografiază desenele în diferite stadii și realizează un scurt videoclip cu acestea. Elevii realizează un eseu argumentativ în care vor justifica tehnica adoptată, vor descrie procesul de creație și semnificația lucrării. Videoclipul, eseul argumentativ și desenul în forma finală vor fi prezentate în cadrul unei expoziții de artă.
Elevii realizează un videoclip comun în care fiecare dintre ei este filmat alături de lucrarea sa pe care și-o prezintă explicând procesul de creație și sursele de inspirație folosite. Videoclipul va rula pe un display în cadrul expoziției de artă.
Elevii participă la expoziția de artă și își expun lucrările. Ei trebuie să fie disponibili pentru a răspunde întrebărilor participanților la vernisajul expoziției iar după încheierea acestuia vor răspunde eventualelor întrebări via Skype.
Elevii organizează o licitație pentru a-și vinde lucrările. Pentru aceasta, publică fotografiile lucrărilor pe un site. Banii obținuți în urma vânzărilor sunt donați unei organizații de caritate locale.
3. Criteriul „Construirea cunoștințelor”
Care dintre următoarele activități de învățare corespunde nivelului 5 de calitate al criteriului PIS21 „Construirea cunoștințelor”? (un răspuns corect)
*
Elevii memorează la ora de geografie orașele capitale ale lumii.
Elevii învață la ora de educație plastică tehnica de perspectivă forțată urmând să fie învățați cum să folosească culorile de apă pentru a crea o pictură care înfățișează o cale ferată care dispare în depărtare.
La ora de istorie, elevii studiază personajele cheie ale unor bătălii istorice și aplică respectivele cunoștințe pentru a scrie o scurtă piesă de teatru despre personajele respective. Apoi, piesa este transformată într-o povestire digitală utilizând Office Sway.
La ora de limba și literatura română elevii învață despre structura unui roman de ficțiune istorică. După ce fiecare elev a studiat despre caracterizarea personajelor și momentele acțiunii unui roman istoric, atribuiți fiecărui elev să CITEASCĂ UN ROMAN DE FICȚIUNE ISTORICĂ ȘI SĂ SCRIE UN ESEU DESPRE SUBIECTUL ROMANULUI RESPECTIV. Prezenta activitate de învățare trebuie să îndeplinească nivelul 4 al criteriului PIS21 „Construirea cunoștințelor”. Evaluați textul cu majuscule din enunțul de mai sus. Dacă acesta face ca enunțul să fie corect, selectați opțiunea „Nu este necesară nicio modificare”. În caz contrar, selectați unul dintre textele cu care trebuie înlocuită partea cu majuscule din enunțul de mai sus astfel încât acesta să devină corect.
*
Nu este necesară nicio modificare.
citească despre viața unui conducător celebru din istorie și redacteze o poveste fictivă despre viața conducătorului din acea perioadă
vizioneze un film despre al doilea război mondial
citească trei romane de ficțiune istorică și să prezinte într-un eseu caracteristicile comune ale fiecărei cărți
Elevii au învățat la aritmetică adunarea și scăderea numerelor de la zero la nouă. La nivel de clasă au făcut exerciții de adunare și scădere.Care dintre următoarele activități de învățare corespunde nivelului 4 de calitate conform criteriului PIS21 „Construirea cunoștințelor”? Alegeți două.
*
Elevii învață elemente de programare scriind programe pentru adunare și scădere în mediul de programare, bazat pe blocuri, Microsoft MakeCode.
Elevii demonstrează că au înțeles cum se efectuează operațiile de adunare și scădere.
Elevii aplică strategii proprii pentru a concepe un program în MakeCode, pentru afișarea sumei/diferenței a două numere pe un dispozitiv micro:bit.
Elevii învață să controleze LED-urile unui dispozitiv micro:bit în mediul de programare, bazat pe blocuri, Microsoft MakeCode.
Care dintre următoarele activități de învățare corespunde nivelului 5 de calitate al criteriului PIS21 „Construirea cunoștințelor”? Alegeți două.
*
Elevii memorează la ora de limba și literatura română poezia „Luceafărul”.
Elevii studiază cele 18 grupe din sistemul periodic al elementelor. Fiecare elev scrie versurile unui cântecel original despre una dintre grupe sau despre elementele din acea grupă care joacă un rol important în activitățile umane.
Elevii studiază timp de 20 de minute cronologia unei figuri istorice la alegere. Apoi, au la dispoziție 1 oră pentru a scrie un monolog conform normelor literare, din perspectiva figurii istorice alese, care să explice motivația din spatele unei decizii importante din cronologia respectivei figuri.
Elevii scriu un rezumat al romanului „Ion” și îl postează pe grupul școlii din aplicația Microsoft Teams.
Modificați propozițiile de mai jos astfel încât să împlinească cerința interdisciplinarității conform criteriului PIS21 „Construirea cunoștințelor”.O activitate de învățare este interdisciplinară dacă...
*
se desfășoară în decursul orei de limba și literatura română.
necesită informații din două discipline diferite.
prezintă obiective dintr-o singură materie.
Un exemplu de învățare interdisciplinară implică....
*
dezvoltarea abilităților TIC
îmbunătățirea abilităților de matematică și TIC
obiective de învățare atât din limba și literatura română, cât și din informatică
4. Criteriul „Rezolvarea de probleme din lumea reală și inovarea”
Atribuiți clasei la care sunteți diriginte, sarcina de a identifica posibile locații pentru activitățile extrașcolare pe durata renovărilor din centrul localității. Încurajați elevii să lucreze în echipe de câte trei și SĂ REVINĂ LA CLASĂ CU PROPUNERILE LOR DUPĂ O SĂPTĂMÂNĂ. Evaluați textul cu majuscule din enunțul de mai sus. Dacă acesta face ca activitatea să corespundă nivelului 4 de calitate al criteriului PIS21 „Rezolvarea de probleme din lumea reală și inovarea”, selectați opțiunea „Nu este necesară nicio modificare”. În caz contrar, selectați unul dintre răspunsurile cu care trebuie înlocuită partea subliniată din activitatea de învățare de mai sus astfel încât să corespundă nivelului 4 de calitate al criteriului PIS21 „Rezolvarea de probleme din lumea reală și inovarea”.
*
Nu este necesară nicio modificare.
creeze un program de lucru al echipei.
susțină câte o prezentare fața Consiliului Local pentru ca acesta să poată lua o decizie privitoare la spațiul care le va fi alocat temporar.
creeze o prezentare multimodală care descrie locația identificată ca fiind ideală pentru o nouă zonă de activități extrașcolare.
Care dintre următoarele activități de învățare corespunde nivelului 5 de calitate al criteriului PIS21 „Rezolvarea de probleme din lumea reală și inovarea”? Alegeți două.
*
Un grup de elevi lucrează la un proiect de reamenajare a parcului din vecinătatea școlii lor. Reamenajarea va fi realizată mai întâi, virtual, în Minecraft: Education Edition. Proiectul va fi apoi prezentat unei firme de peisagistică urbană care îl va implementa.
La Informatică și TIC, elevii învață elemente de grafică vectorială și realizează un nou logo pentru pagina lor web.
Elevii creează o pagină web care va conține informații utile despre comunitatea lor. Aplicația este menită să faciliteze integrarea noilor veniți în comunitate.
Elevii învață despre viteza vectorială și accelerație. Ei urmează instrucțiunile și folosesc mediul de programare bazat pe blocuri, Microsoft MakeCode, pentru a scrie un program care să identifice un obiect aflat în mișcare.
Care dintre activitățile de învățare de mai jos facilitează rezolvarea problemelor utilizând mediul de programare, bazat pe blocuri, Microsoft MakeCode?
*
Elevii diagnostichează și depanează un program în Microsoft MakeCode.
Elevii vizionează un videoclip în care sunt prezentate personaje din desene animate create cu MakeCode.
Elevii urmăresc un seminar video pentru a învăța cum să aprindă LED-urile unui dispozitiv micro:bit, utilizând Microsoft MakeCode
Elevii își prezintă proiectele de programare la în fața clasei pentru a fi notate.
La ora de educație plastică, elevii primesc sarcina de a crea postere cu animale pentru o clinică veterinară recent deschisă în oraș. Scopul este ca elevii să creeze materiale care să fie folosite de către clinică în educarea stăpânilor de animale cu privire la beneficiile sterilizării. Elevii își vor prezenta proiectele în fața conducerii clinicii urmând ca cele mai bune să fie alese pentru a fi afișate în clinică. Cărui nivel de calitate al criteriului PIS21 „Rezolvarea de probleme din lumea reală și inovarea îi corespunde activitatea de învățare prezentată mai sus?
*
Nivelul 3 - Rezolvarea problemelor ESTE principala cerință a activității de învățare ȘI problema ESTE o problemă din lumea reală DAR elevii NU inovează. Elevilor NU li se solicită să își pună în aplicare ideile în lumea reală sau să își comunice ideile cuiva, din afara școlii, care le-ar putea pune în aplicare.
Nivelul 1 - Rezolvarea problemelor NU ESTE principala cerință a activității de învățare. Elevii folosesc un răspuns sau o procedură învățată anterior pentru cea mai mare partea a activității.
Nivelul 4 - Rezolvarea problemelor ESTE principala cerință a activității de învățare ȘI problema ESTE o problemă din lumea reală ȘI elevii INOVEAZĂ. Elevilor LI SE solicită să își pună în aplicare ideile în lumea reală sau să își comunice ideile cuiva, din afara școlii, care le-ar putea pune în aplicare.
Nivelul 2 - Rezolvarea problemelor ESTE principala cerință a activității de învățare DAR problema NU ESTE o problemă din lumea reală.
5. Criteriul „Folosirea TIC pentru învățare”
Care dintre următoarele activități de învățare facilitează folosirea TIC de către elevi conform criteriului PIS21 „Folosirea TIC pentru învățare”? Alegeți două.
*
Elevii folosesc PowerPoint pentru a crea o prezentare despre ciclul de viață al albinelor.
Elevii citesc un articol despre cum Microsoft Office crește productivitatea afacerilor mici în lume.
Elevii creează grafice în Microsoft Excel pentru a arăta câte tichete s-au vândut la numeroasele sporturi din școală.
Care dintre următoarele activități de învățare corespunde nivelului 4 de calitate al criteriului PIS21 „Folosirea TIC pentru învățare”?
*
Elevii folosesc tutoriale de Microsoft365 pentru a învăța să creeze grafice în Excel.
Elevii scriu un eseu la limba și literatura română folosind Microsoft Word.
Elevii utilizează Skype pentru vizitarea virtuală a anumitor obiective culturale, după care răspund în scris unor întrebări despre vizita efectuată utilizând Microsoft OneNote Notebook.
Sunteți profesor la o școală elementară și dispuneți de următoarele resurse TIC: șase camere digitale; tablete pentru fiecare elev în parte; șase scanere de documente; tablete pentru fiecare elev în parte; un video proiector în fiecare clasă; licență de site Microsoft Office365. Atribuiți clasei dvs. sarcina de a captura fluturi aparținând mai multor specii pe care să-i aducă la școală pentru a discuta pe baza lor. Conform criteriului criteriului PIS21 „Folosirea TIC pentru învățare”, cea mai bună metodă de prezentare a fluturilor, ar fi să FACEȚI FOTOGRAFII CU SPECIMENELE ADUSE DE CĂTRE ELEVI ȘI SĂ LE PUNEȚI ÎNTR-O PREZENTARE POWERPOINT. Evaluați textul cu majuscule în activitatea de învățare de mai sus. Dacă acesta face ca activitatea să corespundă nivelului 3 de calitate al criteriului PIS21 „Folosirea TIC pentru învățare”, selectați opțiunea „Nu este necesară nicio modificare”. În caz contrar, selectați unul dintre răspunsurile cu care trebuie înlocuită partea cu majuscule din activitatea de învățare de mai sus.
*
Nu este necesară nicio modificare.
conectați un scaner de documente la un videoproiector pentru a arăta fiecare fluture.
atribuiți elevilor sarcina de a fotografia fluturii capturați cu ajutorul tabletei și de a realiza câte un document Word în care să prezinte alături de fotografia fluturelui, caracteristicile speciei despre care s-au documentat online.
fotografiați fluturii cu ajutorul camerelor digitale pe care ulterior le veți conecta la un videoproiector pentru a fi afișate clasei.
6. Criteriul „Autoreglarea”
Utilizarea feedback-ului conform nivelului 4 de calitate pentru criteriul PIS21 „Autoreglarea învățării”. Completează propoziția de mai jos: Feedback-ul se poate utiliza pentru….
*
a asigura predarea finală până la termen
a perfecționa activitatea înainte de finalizare
a înțelege de ce profesorul a acordat o anumită notă
Care dintre următoarele afirmații corespunde nivelului 4 de calitate al criteriului PIS21 „Autoreglarea învățării”? Alegeți două.
*
Elevii au posibilitatea de a-și nota propria activitate.
Elevii au posibilitatea de a-și revizui activitatea pe baza unui feedback.
Pe durata activității de învățare elevii își planifică propria muncă.
Care dintre următoarele activități de învățare corespunde nivelului 4 de calitate al criteriului PIS21 „Autoreglarea învățării”?
*
În cadrul orei de fizică, elevii primesc sarcina de a construi un model de rachetă. Pentru a monitoriza activitatea elevilor, profesorul le oferă o listă de criterii de autoevaluare.
În cadrul orei de biologie elevii primesc sarcina de a selecta un ordin de insecte despre care să colecteze informații și să creeze o prezentare PowerPoint care să fie prezentată în fața clasei. Elevii au la dispoziție trei săptămâni pentru a finaliza proiectul.
Pentru teza la istorie, elevii trebuie să pregătească o lucrare de cercetare scrisă până la sfârșitul semestrului. Elevii vor primi o grilă de evaluare criterială și o lucrare finalizată ca model. Elevii își vor alege, ca subiect al lucrării, fie un personaj istoric, fie o perioadă istorică, apoi vor trimite profesorului o schiță aproximativă a viitoarei lucrări redactată în Microsoft Word. Profesorul va revizui schița și va oferi feedback elevilor utilizând funcțiile de revizuire și comentare din Word.
Scorul dvs este de
TRIMITE
Should be Empty: