Proje Hakkında
Paramı Yönetebiliyorum projesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Habitat Derneği ve Visa Türkiye ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun destekleriyle 2009 yılından bu yana devam eden, farklı hedef kitlelere yönelik finansal okuryazarlık bilincinin geliştirilmesini amaçlayan bir projedir.
Proje kapsamında tüm Türkiye’de bireylere bütçe yapabilme, finansal kavramları anlama ve hayatları boyunca karşılarına çıkacak olan finansal ürün ve hizmetleri doğru kullanma becerisi kazandırmak üzere eğitimler verilmektedir. Eğitimlerde bütçe yapma, doğru ve kontrollü harcama, birikim ve yatırım, borç yönetimi, finansal hak ve yükümlülükler konuları işlenmektedir.
Emekten Sepete, Afet Bölgesindeki Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı
Paramı Yönetebiliyorum projesi kapsamında Ocak 2021 itibariyle pilot olarak hayata geçirilen Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı ile seçilen 26 kadın kooperatifi, e-ticaret ekosistemine dahil olabilmeleri için gerekli eğitimler ile desteklenmiş, ürettikleri ürünleri internet ortamında kooperatiflerine özel kurulan e-ticaret sitelerinde pazarlamaları, kooperatiflerinin web sitelerinin kurulması ile birlikte internet ortamında görünürlük sağlanmış ve kooperatif üyelerinin sosyoekonomik konumlarının güçlenmesine katkıda bulunulmuştur.
Emekten Sepete Kadın Kooperatiflerini Destekleme Programı 2023 dönemini, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Merkezli depremden etkilenen Kadın Kooperatiflerinin ve kooperatif ortaklarının sosyoekonomik konumlarının güçlenmesine, Kadın Kooperatiflerinin üretimlerini devam ettirmesine, depremden dolayı zarar gören makine, teçhizat, sarf malzeme ve ham madde teminlerine katkıda bulunmak amacıyla yeniden tasarlamıştır.
Kimler Başvurabilir?
Emekten Sepete Kadın Kooperatifleri Destekleme Programına; ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden kadın kooperatifleri başvurabilecektir.
Başvuru; Afet bölgesi ilan edilen tüm illerde bulunan kadın kooperatiflerine açıktır. Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde bulunan kadın kooperatiflerinden gelecek başvurular önceliklendirilecektir.
Başvuru sahibi kooperatiflerin; ilgili mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmeleri, üretime katkısının bulunması, sürdürülebilirliği ve ayrıca kooperatifin faaliyet konularına uygunluğu aranacaktır.
Son Başvuru Tarihi: 14 Ağustos 2023
Emekten Sepete Afet Bölgesindeki Kadın Kooperatifleri Destekleme Programı Detayları
Program kapsamında gelen başvuruların değerlendirilmesi sonucunda; ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu ve kadın emeğini değerlendirme amacı güden 13 kadın kooperatifine toplamda 390.000 TL tutarında ayni hibe desteği verilecektir.
Verilecek ayni hibe desteğini almaya hak kazanan kadın kooperatiflerinin makine, teçhizat, sarf malzeme ve ham madde teminleri Habitat Derneği tarafından yapılacak olup, desteklenecek her bir kooperatif için ayni destek tutarı KDV Dahil 30.000 TL’dir.
Program kapsamında Kadın Kooperatiflerine ayni olarak sadece, Makine, teçhizat, sarf malzeme ve ham madde desteği sağlanacaktır.
Başvuru Yöntemi, İstenilecek Belgeler ve Başvuru Kriterleri
Başvurular www.habitatdernegi.org üzerinden online olarak gerçekleştirilecektir.
İstenilecek Belgeler
· İmzaya yetkili yönetim kurulu üyelerinin imza sirküleri,
· Kooperatifin en son yaptığı genel kurul tutanağı,
· Kooperatifin faal olduğuna dair bağlı bulunduğu kurum müdürlüğünden alınacak faaliyet belgesi,
· Kooperatif Tüzüğü/Ana Sözleşmesi
-Depremden fiziki olarak hasar almış kooperatiflerin hasar tespit tutanağı
Başvuru Kriterleri
· Destekleme programına başvuran Kadın Kooperatifinin faaliyetlerini, İçişleri Bakanlığı tarafından afet bölgesi ilan edilen illerde yürütüyor olması. (Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinden gelen başvurular önceliklendirilecektir.)
· Geleneksel el işi, hediyelik eşya vb. üretimi gerçekleştiren,
· Gıda ve yöresel gıda üretimi gerçekleştiren,
. Kuruluş tarihi 01.01.2022 tarihinden önce olan,
· Program kapsamında gerçekleştirilecek olan eğitimlere en az bir kooperatif üyesinin tam ve eksiksiz katılımını taahhüt eden kadın kooperatifleri başvurabileceklerdir.
Başvuruların Değerlendirilmesi ve Sonuçların Açıklanması
Başvurular, UNDP, Habitat Derneği ve Visa Türkiye tarafından değerlendirilecektir.
Programa katılmaya hak kazanan kadın kooperatiflerine, başvuru formunda tarafımıza ilettikleri iletişim adresleri üzerinden dönüş sağlanacaktır.
Sorularınız için ugurcan@habitatdernegi.org adresine mail atabilir ya da 0549 726 03 26 numaralı telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz.