Değerli STÖ temsilcileri,
STGM olarak uzun yıllara dayanan deneyimimizi sivil toplum alanındaki evrensel birikimlerle sentezleyerek geliştirmiş olduğumuz örgütsel kapasite geliştirme modeline bir öz değerlendirme aracı da eklemiş olmaktan mutluluk duyuyoruz.
Örgütsel kapasite öz değerlendirme aracımız “ROTA” ile belli alanlarda bir özçekim yapıp örgütünüze bakma imkânı bularak, güçlü yönlerinizi veya gelişmeye açık yönlerinizi görebilecek ve hazırladığımız “reçeteler” ile ilgili alanlarda örgütsel olarak ne durumda olduğunuzu ve sürekli iyileştirme süreçleri için neler yapabileceğinizi saptayabileceksiniz.
ROTA ve bu yaklaşımın, örgütünüzün kurumsal varlığı ve yapısı hakkında kurum içi düşünme ve öğrenme süreçlerini başlatarak bir dizi kurumsal gelişim süreçlerini yürütmenize yardımcı olacağına inanıyoruz.
ROTA aşağıdaki tabloda yer alan 4 ana başlık altındaki 17 alt başlık ile toplam 23 sorudan oluşmaktadır. Sorulara vereceğiniz cevaplar 4’er şıktan oluşan çoktan seçmeli cevaplardır. Tüm soruları cevapladığınızda size yardımcı olabilecek önerilerimizi kapsayan reçeteler araca girişte belirttiğiniz e-posta adresine hem link olarak hem de ekli “pdf” olarak rapor formatında iletilecektir.
ROTA’yı sürekli olarak iyileştirmemize yardımcı olabilmek için bize geri bildirim vermek isterseniz, tüm soruları yanıtladıktan sonra size iletilecek olan e-postada yer alan kısa “ROTA Geri Bildirim Formu”nu doldurmanız yeterli olacaktır.
Ayrıca, ROTA’dan azami düzeyde faydalanabilmek için örgütünüz içinde farklı rollere sahip bireyler (örneğin, çalışan, yönetici, yönetim kurulu üyesi, yönetim kurulu başkanı, gönüllü, üye, vb) tarafından aracın kullanılmasını ve çıkan sonuçları ve reçeteleri inceleyerek örgütsel iyileştirme sürecinizin katılımcı bir yaklaşımla değerlendirilmesini de öneririz.
Saygılarımızla
STGM
Hak Temelli Yaklaşım
1. Hak temelli yaklaşım ve hak temelli çalışmalar
2. Toplumsal cinsiyet eşitliği (TCE)
3. Çevresel sürdürebilirlik
4.Engelli hakları ve erişilebilirlik
5. Çocuk hakları
|
Paydaşlarla İlişkiler
1. Hedef kitle
2.Üyeler, gönüllüler ve çalışanların katılımı
3. Gönüllülerle işbirliği
4. Ortaklıklar ve işbirlikleri
|
Yönetim Sistemleri
1. Stratejik yönetim
2. İletişim
3. Mali yönetim
4. Mali raporlama
5. Kaynak geliştirme
6. Proje yönetimi
7. Bilgi yönetimi
|
İzleme
1. Kurumsal Hedef ve Etkilerin İzlenmesi
|