Beschrijving van de leerlijnen
Leerlijn 1 Keuzehulp instrumenten Omgevingswet gebiedsontwikkeling
In deze leerlijn Keuzehulp instrumenten wordt aandacht besteed aan:
- de toelichting van de werkwijze als omgevingsplan-adviseur die na inwerkingtreding van de wet geconfronteerd wordt met gebiedsinitiatieven?
- welke instrumenten staan je ten dienste en hoe pas je die toe
- welke procedures horen daar bij en wat zijn hun voor- en nadelen?
Wat is het omgevingsplan en waarom is dat niet hetzelfde als het bestemmingsplan? Wat is het tijdelijke omgevingsplan en hoe doorloop je de transitiefase? Hoe ziet het omgevingsplan eruit, Wat en hoe met TAM-IMRO, wat is een Bopa, wat zijn annotaties en toepasbare regels in het omgevingsplan en welke dienstverlening biedt het DSO?
Leerlijn 2 TAM-IMRO
In leerlijn2 TAM-IMRO wordt stil gestaan bij:
- de voor- en nadelen van TAM-IMRO;
- stappen in de TAM-IMRO (incl. TAM – voorbereidingsbesluit);
- verschillen en verhouding tussen huidige en nieuwe wetgeving;
- reikwijdte van de TAM-IMRO (minimaal vs. maximaal);
- dubbel werk in relatie tot het omgevingsplan?
Aan de hand van een casus stellen we een TAM-IMRO op, hierbij wordt ingegaan op de juridische-, procedurele aspecten en de - toepassing van Geo-informatie.
Leerlijn 3 BOPA
Leerlijn 3 ziet op het toepassen van de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa), waarmee kan worden afgeweken van een omgevingsplan. We staan binnen deze leerlijn stil bij verschillende deelonderwerpen, zoals de keuze voor een Bopa of omgevingsplan, de te nemen stappen, de indieningsvereisten, het kostenverhaal, de onderbouwing (een voorbeeld) en natuurlijk ook de procedurele stappen die gezet moeten worden bij de Bopa.
Leerlijn 4 Regelsets
Leerlijn 4 staat in het teken van het maken (juridische) regels. Van belang bij het opstellen van een (wijzigingen) van een omgevingsplan. Ook van belang indien je zelf geen regels gaat maken maar wel grip wil hebben op de regels van het omgevingsplan en kunnen uitleggen hoe het omgevingsplan te gebruiken? Na een (korte) theoretische introductie oefenen we met het maken van regels in een omgevingsplan (manier van werken en denken rondom activiteiten). Ook in relatie tot instructieregels en de Bruidsschat. Insteek is vooral om praktisch aan de slag te gaan door regels te maken in een casus gebiedsontwikkeling.
Leerlijn 5 Annoteren
Leerlijn 5 staat in het teken van annoteren. Wat moet je annoteren en waarom is dat onontbeerlijk voor het stelsel van de Omgevingswet en voor je dienstverlening? Welk effect hebben je annotaties op de kaart en op toepasbare regels? Wat is daarvoor benodigd in een gemeentelijke organisatie?
Een groot deel staat in te teken van oefenen en leren met je eigen regels, met daarbij de vragen:
- wat is je annotatiestrategie;
- hoe praktisch annotaties aanbrengen
- hoe past dat bij je dienstverlening?
- en tenslotte, hoe past dat bij de manier waarop je de regels geschreven hebt?