Bedreiging
In geval van bedreiging kunnen wij u niet via deze weg van dienst zijn. Wij adviseren u om contact op te nemen met de wijkagent of politie via 0900 - 88 44 of 112.
Buren aanspreken
Voordat je een melding doet bij de verhuurder, is het belangrijk om eerst zélf de buren aan te spreken. Doe dit kalm en rustig.
Vind je dit lastig? Een (kort) briefje, e-mail of Whatsapp kan ook goed helpen. Geef heel concreet en duidelijk aan wanneer, welke overlast je ervaart. En vraag of ze hier rekening mee willen houden.
Als u dit gedaan heeft, kunt u de melding opnieuw indienen.
Logboek bijhouden
Om uw overlastmelding goed te kunnen beoordelen, willen wij graag een 'logboek' ontvangen. Hierin houdt u voor een minimale duur van 2 aansluitende weken bij welk type overlast er heeft plaatsgevonden, en wanneer. Zo kunnen wij beoordelen of er sprake is van structurele en overmatige overlast.
Omdat u nog geen logboek heeft, verzoeken wij u dit eerst bij te houden en de melding over 2 weken opnieuw te doen.
Tot slot
U bent op zoek naar een oplossing. Helaas kan de verhuurder niet altijd het probleem oplossen. Wij kunnen namelijk geen harde maatregelen treffen zoals boetes opleggen of een woning ontruimen.
Wij zoeken naar een meer praktische oplossing. Voldoet de ondervloer aan de vereisten? Hoe ontstaat de overlast? Op die manier proberen we voor beide partijen het beste resultaat te verkrijgen. Soms met succes, en soms helaas niet.
Wij nemen uw melding in ieder geval in behandeling en zullen ons best doen om u te helpen.